PROBLÉMY S ALKOHOLEM – PSYCHOSOMATICKÉ A EMOČNÍ PŘÍČÍNY Z POHLEDU METAFYZICKÉ ANATOMIE


PROBLÉMY S ALKOHOLEM – PSYCHOSOMATICKÉ A EMOČNÍ PŘÍČÍNY Z POHLEDU METAFYZICKÉ ANATOMIE

EMOCE
Násilný alkoholik: Možná jste zažili nepřátelský, láskyplně-nenávistný vztah se svými rodiči, který ve vás zanechal pocit emocionální nejistoty a nejistotu ohledně vaší identity a vašeho místa v rodině. Protože vám láska často nepřinesla nic jiného než bolest, nedůvěřujete a neotevíráte své srdce nikomu ve vašem okolí. Naučili jste se, jak se vyrovnávat bez pečující lásky matky.


Alkohol vám dává dočasnou volnou vstupenku ze stresujících okolností.
Alkohol je forma samoléčby, mechanismus vyrovnávání se s problémy, bez emocionální bolesti. Vytvořili jste si destruktivní vzorce životního stylu v důsledku toho, že se cítíte znehodnoceni a nezasloužíte si štěstí. V dětství nebylo často dovoleno vyjadřovat a cítit radost. Nikdo se nesměl bavit, zatímco vychovávající lidé byli ve stresu. Máte pocit, jakože být šťastný je hrozbou pro vaši bezpečnost, protože jste byli často potrestáni, kdykoli jste vyjádřili radost.


Cítíte se velmi nehodní přijetí a často tvrdě pracujete na tom, abyste získali uznání a pochvalu. Můžete vytvářet problémy kvůli potřebě zachraňovat nebo podporovat ostatní. Toto pramení z vaší vlastní potřeby být podporován a zachráněn. Pomáhání lidem mimo rodinu má přednost, protože vám to dodává pocit důležitosti. Naproti tomu pomáhání těm v rodině jen přidává k vašim povinnostem a břemenům. Zaměřování se více na lidi mimo rodinu se zdá být způsobem, jak trestat své blízké.


Často věříte, že jste obětí svých špatných návyků, a že je nemáte moc ovládat. Alkoholici si často vytvářejí život, ve kterém se o ně starají všichni ostatní a neustále je zachraňují. Můžete obviňovat ostatní za své chování a problémy, kterým čelíte. Můžete dokonce obviňovat svého partnera, rodiče nebo děti za to, že jste se stali alkoholikem. Přenášení odpovědnosti na druhé je taktikou, jak se vyhnout uvědomění si, jak jste si sami zničili život. Cítíte, že vám svět dluží za veškeré utrpení, které jste v životě prožili. Vaše časté dětinské chování je podle vás zcela přijatelné. Dospívání a dozrávání v dospělého bylo bolestivé. Neustále máte potřebu otupovat své emoce. Budete se snažit vyhýbat se projevování emocí, i kdyby to znamenalo, že nesplníte své životní cíle.
Často máte dvě stránky své osobnosti. Jednu osobnost ukazujete doma, zatímco druhou, jemnější a soucitnější, předvádíte na veřejnosti. Veřejnost si neuvědomuje, jak krutí a násilní můžete být za zavřenými dveřmi. Jako dospělý již nejste obětí, nyní jste ten, kdo ve vztazích zneužívá. Překryli jste nápravu špatných osobních hranic tím, že uplatňujete moc prostřednictvím agrese a vzteku.


Máte tendenci přitahovat partnery s nízkým sebevědomím a sebepohrdáním. Zaměřování se na nejisté osoby je bezpečné, protože vás pak nebudou opouštět ani zpochybňovat. Partner s pevnými hranicemi by odešel. Je důležité, aby lidé, kteří sdílejí domácnost s alkoholikem, také pracovali na svých vlastních hranicích. Jste dobrý manipulátor, často zastrašujete členy rodiny, aby věřili tomu, co říkáte a slibujete. Dlouhodobí alkoholici často využívají své blízké do posledního haléře i citově, pokud jim to rodina dovolí.


Vaši blízcí uvíznou v dilema, kdy doufají, že se jednoho dne zlepšíte. Pravděpodobnost, že se to skutečně stane, je však nízká. Musíte změnu sami chtít. Může docházet k nedostatku sexuálního zájmu o vašeho partnera kvůli potlačování svých emocí, ale může to být i naopak. Často se to pohybuje od jednoho extrému k druhému. Mít poměry s cizími lidmi je bezpečnější než se citově propojit s partnerem. Cizí člověk vás nemůže emocionálně zranit. Možná máte pocit, že je menší pravděpodobnost, že budete zraněni, pokud jsou vaše citové potřeby naplňovány mimo váš soukromý život.


Alkoholismus obecně: Pokud jste byli v dětství zneužíváni, zneužívání a trauma se stává normálním. Zvyknete si na zneužívání. V důsledku toho můžete nevědomky přitahovat a znovu vytvářet okolnosti zneužívání, které jste zažili během dětství. Často vás přitahují okolnosti a lidé, kteří vám připomínají dětské trauma, protože to působí jako známé a normální. Svým způsobem se můžete často cítit bezpečněji v destruktivních situacích, protože alespoň víte, jak přežít. Odhánění lidí, kteří vás milují, je jednou z metod, jak si zajistit bezpečí. Často sabotujete vztahy, protože se bojíte opakování cyklů zneužívání z vašeho dětství.


Můžete mít negativní asociace s láskou, protože lidé, kteří vás měli milovat, vás místo toho ohrožovali a zraňovali. Můžete být velmi intuitivní, ale pravděpodobně nikdy tuto stránku neodhalíte. Zahajování nových projektů vám jde snadněji než dokončování. Často vám chybí směr a podpora k dokončení projektu. Máte paralyzující zvyk sabotovat vlastní úspěch a rychle se vzdávat.


Tvrdá práce během dětství vám nikdy nepřinesla emocionální uspokojení. Nikdy jste se nedočkali chvály a uznání, a proto cítíte, že nemáte to, co je potřeba k tomu, abyste uspěli ve světě. Svět vám něco dluží. Můžete se cítit frustrovaní Bohem a svými náboženskými vírami. Cítíte se opuštěni světem v důsledku pocitu opuštění vaší matkou nebo vlivnou ženskou osobou. Cítíte se nadměrně citliví a vystrašení kvůli nepřátelským interakcím s vlivnými lidmi. Projevování emocí vás v minulosti často dostalo do potíží.


Projevování emocí přitahovalo nežádoucí pozornost od lidí, kteří vás zastrašovali a šikanovali. Tvrdá práce se může stát kompenzací za nedostatek uznání a kontroly, kterou jste měli v dětství. Neustále se snažíte potěšit autoritativní osoby. Můžete se ocitnout v situacích, kde musíte navazovat přátelství s nepřítelem, i když víte, že některé okolnosti jsou nezdravé a nevhodné pro vás. Vaše slabé hranice a zoufalá potřeba být přijat mohou někdy překonat veškerou logiku. Sebe-sabotující a destruktivní vzorce vás neustále tlačí na všechna špatná místa ve špatný čas.


ZDROJ: METAFYZICKÁ ANATOMIE, díl 1, EVETTE ROSE
Překlad: VERONIKA BARKOCI

Kódy Vaší Duše – Emoční terapie – práce s podvědomím, emocemi, vnitřním dítětem, rodovými vzorci, fragmentací
Konzultant Metafyzické Anatomie – Level 3
Lektorka Metafyzické Anatomie Level 1,2

Tento článek a informace v něm obsažené lze šířit pouze v případě povolení autora a to nekomerčním způsobem v originální formě s uvedením jména autora a aktivním odkazem na stránky www.kodyvasiduse.cz FB: https://www.facebook.com/kodyvasiduse.cz/ a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně této poznámky.